Miért a Belvárosi Ingatlaniroda?

Eladó ingatlana van? Íme néhány előny, hogy miért a Belvárosi Ingatlaniroda szolgáltatásait vegye igénybe.
 
 
Ingatlanközvetítés folyamata eladó ingatlannal rendelkezőknek
 
Ha ingatlant keres…
 
Adó-és illetékszabályok

CSOK 2019 (Családi Otthonteremtési Kedvezmény)

CSOKA CSOK 2019 feltételei érthetően

A CSOK feltételei bankonként igen eltérőek, ezért kérje segítségünket.Szakértelmünkkel és tapasztalatunkkal 10 millió forint állami támogatáshoz juthat!

Mi az a CSOK?

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) különböző lakáscélok megvalósításához gyermekek után járó vissza nem térítendő állami támogatás. A lakáscélok vásárlás, építés és bővítés lehetnek.

Kinek jár a CSOK?

Meglévő gyermek esetén: Szinte mindenkinek. Házaspároknak, élettársaknak és gyermeküket egyedül nevelőknek egyaránt, a szülők életkorának vizsgálata nélkül.

Vállalt (később születendő)  gyermek esetén: Csak olyan “fiatal házaspároknak”, akiknek az egyik tagja 40 év alatti. A szülői életkort kizárólag a CSOK igénylés pillanatában vizsgálják.

Az oldalon bővebben bemutatjuk a részleteket!

Ki után igényelhető a CSOK?

Meglévő gyermek után: a 12 hetes kort betöltött magzattól a 25 év alatti gyermekig, illetve 25 év felett fogyatékossággal élő eltartott. A 18 év feletti gyermekeknél már nem feltétel, hogy nappali tagozaton felsőoktatási intézményben tanuljon.

Vállalt gyermek után: A CSOK igénylése után születendő gyermek, akinek a megszületésére határidőt vállalnak a szülők. Maximum 3 gyermek vállalása lehetséges új ingatlancél és 2 gyermek vállalása használt ingatlancél esetén.

Az oldalon bővebben bemutatjuk a részleteket!

A legfrissebb CSOK 2019 újdonságok:

2019.07.01-től bevezetésre kerülő legfontosabb könnyítések, használt ingatlancél esetében:

·             Eltörlésre kerül a 35.000.000 Ft-os (harmincöt millió) felső vételárkorlát.

·             Megszűnik az öt éven belül eladott korábbi ingatlan eladási árának beforgatási kötelezettsége

·             használt lakás vagy ház vásárlásakor is igényelhető a 3%-os CSOK hitel, ami két gyermek esetén 10 M Ft, három gyermek esetén 15 M Ft lesz

Bevezetésre kerül a falusi CSOK!

A korábban már bevezetett és a jelenleg is igénybe vehető könnyítések:

Már a két gyerekes családok is igényelhetik a 10 millió forint támogatott lakáshitelt új ingatlan vásárlására vagy építésére. A“2,6+10 CSOK” 2,6 millió forint állami támogatást és 10 millió forint 3%-os 25 évre fix kamattal felvehető lakáshitelt jelent.

“2,6+10 CSOK” a két gyermekeseknek részletek

A három gyerekes családoknál a “10+10 CSOK” megemelkedett “10+15 CSOK”-ra. Ez 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást és 15 millió forint támogatott lakáshitelt jelent szintén új építésű ingatlanokhoz.

 “10+15 CSOK” a három gyermekeseknek.  részletek

A lentiekben egyszerűen és közérthetően szeretnénk elmagyarázni a  rendeletben leírtakat, mert a jogszabályi megfogalmazások jogászoknak szólnak, nem pedig a hétköznapi embereknek. Ezen az oldalon az új lakás vásárlásra, továbbá a használt lakás vásárlásra, illetve az építésre és a bővítésre igényelhető CSOK támogatások feltételeit és a falusi CSOK szabályait együttesen magyarázzuk el. Amennyiben már konkrét elképzelése van, hogy a fenti célok közül Ön mire szeretné felhasználni a támogatást ezen oldalunk elolvasása után kattintson a megfelelő fenti linkre, hogy ott részletesebben tájékozódhasson a speciális információkról. A honlapunkon üzemeltetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2019 kalkulátor segítségével megtudhatja mekkora összegű kedvezményre jogosult. A támogatás feltételei a 16/2016-os (új lakáscél) és a 17/2016-os (használt lakáscél) kormány rendeletben olvashatóak részletesen. A két új kormány rendelet a 256/2011-es kormány rendeletet váltotta ki. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye megnevezés pedig Családi  Otthonteremtési Kedvezmény elnevezésre változott.

CSOK 2019-es hír: a vidéki ingatlanokhoz kapcsolódó támogatás összege emelkedni fog. Előre láthatólag az 5000 fő alatti településekre tervezik az emelést.

A változás az eddigi értesülések és hírek alapján a a budapesti és az 5000 lakos  feletti településeket nem érinti majd.

Mik a 2019-re érvényes könnyítések:

·             A legfontosabb változás, hogy  használt ingatlan vásárlása esetén már nem kell vizsgálni, hogy a CSOK-ot igénylő szülőknek van e meglévő ingatlan a tulajdonukban. Így például akár 2 meglévő ingatlan mellé harmadiknak is megvehetik a CSOK-kal vásárolt használt ingatlant. Fontos azonban, hogy amennyiben volt 5 éven belül értékesített ingatlanuk, akkor ennek az eladási árát továbbra is be kell forgatni a CSOK-kal vásárolt újabb használt ingatlan vételárába 2019.07.01-ig indított kérelmeknél.

·             A bankokhoz benyújtandó dokumentumok mennyisége jelentősen csökkent, hiszen a házasság fennállását, a nemleges adótartozást, az esetleges válási papírokat, a büntetlen előéletet és azt, hogy nem vettek igénybe eddig megelőlegező CSOK-ot (ha most igényelnek ilyet) nem kell már dokumentumokkal igazolni, hanem elegendő csupán nyilatkozni, hogy minden rendben megvan. Így sok-sok papír beszerzésétől és szaladgálástól mentesülnek az igénylők, ami jelentős könnyítés

·             külföldön dolgozó magyarokat is hazavárja a CSOK, hiszen elfogadják március 15-től a külföldi TB jogviszonyt és csupán nyilatkozni kell az igényléskor, arról hogy a házaspár egyike 180 napon belül megszerzi a magyar TB jogviszonyt

·             az elkezdett bővítési munkálatok is finanszírozhatóak lettek (eddig csak az igénylés után volt megkezdhető a bővítés). Továbbá a támogatással akár a teljes bővítési költségvetés finanszírozható önrész nélkül (eddig maximum a költségvetés felét lehetett)

·             a bankok döntési határidejét is szabályozták. Ez vásárlásnál maximum 30 nap, építésnél 60 nap, azaz a folyamatok gyorsítása a cél

·             vásárlás esetén az adásvételi megkötése és a CSOK kérelem befogadása között eltelt idő vizsgálatát is meghosszabbították az eddigi 120 nap helyett 180 napra

Mik voltak a korábbi pozitív CSOK változások, amik 2019-ben is érvényesek:

Amennyiben egy házaspár jelenleg is 50-50 %-os tulajdoni arányban birtokol egy meglévő ingatlant, akkor a jelenlegi mellé is megveheti a CSOK-kal vásárolt második használt ingatlanát 2019-ben. Azaz a meglévő ingatlanukat nem kötelező eladnia. (Ezt a pontot tovább könnyíti a tavaly március 15-től életbe lépő szabályozás, ahol már akár 2 korábbi ingatlan mellé is vehetnek egy 3. használtat)

·             A változások révén már a 25 éves gyermekre akkor is igényelhető a támogatás, ha az nem tanul nappali tagozatos felsőoktatási intézményben (azaz 20-ról 25 évre emelték a korhatárt, ami igen pozitív)

·             a magzat már 12 hetes korától meglévő gyermeknek számít (korábban ez 24 hét volt, azaz ez is pozitív változás)

·             az igénylő gyámsága alatti gyermekre is jár a támogatás,  ha már most is együtt laknak és együtt is költöznek a majdani ingatlanba és 1 éve fennáll a gyámság és a gyermek vér szerinti szülei elhunytak. (Ez is pozitív változás)

·             osztatlan közös tulajdon esetén ismét igényelhető a CSOK (korábban ezt tiltotta egy NGM (Nemzet Gazdasági Minisztérium) állásfoglalás, de újból zöld utat kapott ez a lehetőség, és ez is pozitív változás és 2019-ben is hatályban maradt)

·             a “tervezőasztalról” is igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (2,6+10 és 10+10 támogatott hitel is). Építési engedéllyel (vagy ezzel egyenértékű hatósági bizonyítvánnyal) kell már rendelkeznie az ingatlannak. A támogatást csak a használatba vételi után folyósítják, de a kérelem befogadható, sőt még a támogatási szerződés is megköthető (ez nagyon pozitív, mert az épülő ingatlanok esetében igen meggyorsítja az ügymenetet)

·             a 2016.12.31-ig befogadott építéshez kapcsolódó kérelmeknél a már meglévő készültségi fokra, azaz a már elköltött bekerülési költségre is jár a CSOK és ÁFA visszaigénylés. Azaz nem kell pótköltségvetés vagy még kifizetetlen számla ahhoz, hogy a kedvezményt megkaphassa az ügyfél. Sőt ha az ingatlancél megvalósult, akkor az igénylő saját számlájára történik meg a kedvezmény kiutalása. Ez a lehetőség korábban megszűnt és 2019-ben már csak a költségvetésből még fennálló beépítetlen költségekre igényelhető a CSOK

·             a szolgálati lakással rendelkező ügyfél akkor is élhet a lehetőséggel, ha a vásárlást vagy építést követően a munkakőr miatt továbbra is a szolgálati lakásban kell maradnia (például rendőr, katona és a lelkész). Ez is pozitív változtatás az eddigiekhez képest

·             30 nap helyett 90 nap áll az igénylő családtagok számára, hogy lakcímüknek bejelentsék a célingatlant. Ez is könnyítés

·             a támogatást igénylő halála esetén az örökösnek nem kell visszafizetnie a CSOK kedvezményt

Mik voltak a pozitív CSOK változások napjainkig:Családi otthonteremtési kedvezmény

·             jelentősen nőtt a maximálisan igényelhető támogatás összege, új ingatlan esetén akár 10.000.000 Ft-ra

·             bevezetésre került a 10+15 CSOK, amely minimum 3 meglévő vagy vállalt gyerek esetén igényelhető, vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes 3%-os kamatozású hitel formájában részletek

·             bevezetésre került a 2,6+10 CSOK, amely minimum 2 meglévő vagy vállalt gyerek esetén igényelhető, vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes 3%-os kamatozású hitel formájában részletek

·             bevezették az ÁFA visszatérítési támogatást új lakás építése, illetve az építési telek cégtől történő vásárlásának vételárához kapcsolódóan

·             változott a “fiatal házaspárok életkorára vonatkozó” követelmény (most már csak az egyik félnek kötelező 40 év alattinak lennie gyerekvállalás esetén)

·             16-ról 20-ra, majd később 25 évesre növekedett az eltartott gyerek életkorának felső határa

·             a CSOK igénybevételénél nem vizsgálják már az ingatlan energetikai besorolását

·             megszűnt az új lakások vételárának, illetve az építkezések költségvetésének értékbeli korlátozása

·             a használt lakást földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül egységesen maximum 35 millió forintos vételárral lehet vásárolni CSOK támogatás igénybevételével (ezt a 2019.07.01-i változások eltörölték. Korábban területenként maximalizálták a vételárat és volt maximális négyzetméterár korlát is)

·             A korábbi változásokkal megszűnt a felső korlátja a CSOK kedvezménnyel érintett ingatlanok méretének

·             új ingatlannál bevezetésre került a minimum hasznos alapterületet is (1- 3 gyermekre egyaránt, gyerekszámtól függően 600.000-10.000.000 Ft támogatás igényelhető , a lenti táblázat szerint)

·             Nem csak az első lakásra igényelhető CSOK 2019-ben, hanem mindenki jogosult rá, aki már eladta előző lakását. Sőt már az 1 gyermekes családoknál is (függetlenül attól, hogy meglévő vagy vállalt a gyermek) megmaradhat a mostani lakástulajdon is, amennyiben új ingatlancélhoz kérik a CSOK támogatást (az előző változtatásokkal az 1 és 2 gyermekes családokra is kiterjesztették ezt a lehetőséget, előtte csak a  minimum 3 gyermekes családoknál volt erre mód)

·             elkülönül a CSOK támogatási összeg az új és a használt ingatlanok esetén (a lenti táblázat szerint)

·             2019-ben új ingatlan esetén 3 gyermek vállalása is lehetséges (régebben a CSOK max 2 gyermek vállalását engedte, mára ez már csak a használt ingatlan esetén igaz)

·             Vállalt, azaz a jövőben születendő gyermekek után járó támogatás használt ingatlanok esetében is lehetséges (CSOK 2015 bevezetése előtt ilyen sohasem volt még)

·             1 gyermekre is jár a támogatás (2015.07.01 előtt csak 2 gyermektől járt a SZOCPOL esetén)

·             40 négyzetméterre csökkent a méltányolható lakás hasznos alapterületének alsó határa használt ingatlan esetében (2015.07.01 előtt 60 négyzetméter volt a SZOCPOL esetén).

·             az új ingatlanoknál az alsó méretkorlát lakásra és családi házra külön-külön lett megállapítva (a lenti táblázat szerint)

·             A 12 hetesnél idősebb magzatot már meglévő gyermeknek kell tekinteni (azaz a “pocakban” van, de nem bevállalt gyermeknek minősül), ez a korábbi változások előtt 24 hét volt

A “2,6+10 CSOK” legfontosabb részletei 2019-ben

·             A konstrukció 2 gyermekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti

·             A 2 gyermekes családok a 2,6 millió CSOK-ot a kedvezményes hitel nélkül is igényelhetik

·             A kedvezményes 10 millió 3%-os hitel felvétele amennyiben a gyerekszám később születendő gyermekek vállalásával valósul meg házasoknak kel lenni

·             A kedvezményes hitel felvétele a minimum 50 négyzetméteres új lakás és a minimum 80 négyzetméteres új ház esetén lehetséges.

A 10 milliós hitel paraméterei:

·             maximum 3% kamat

·             maximum 20 év kamattámogatás (hitel futamidő több is lehet, de a kamattámogatás fölött piaci kamatozásúvá alakul)

·             a hitel kamatperiódusa öt év (azaz 5 évente vizsgálják, hogy a 3%-os ügyfél által fizetendő kamat mekkora állami támogatást igényel)

A “10+15 CSOK” (korábban “10+10 CSOK”)  legfontosabb részletei 2019-ben

·             A konstrukció 3 gyermekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti

·             A 3 gyermekes családok a 10 millió CSOK-ot a kedvezményes hitel nélkül is igényelhetik

·             Korábban eltörölték azt a szabályozást miszerint a vásárolt új ingatlan vételára vagy az építeni kívánt ingatlan bekerülési költsége a telekár és ÁFA  nélkül számítva nem lehet több 30 millió forintnál (a 30 millió forintos felső korlát kizárólag a CSOK és a hitel együttes igénylésénél számított). Most a támogatás önálló kérelmezésénél sincs és a “CSOK 10+15” konstrukciónál sincs az ingatlannak felső értékhatára

·             A kedvezményes hitel felvétele és a később születendő gyermekek bevállalása csak házaspárok részére lehetséges

·             A kedvezményes hitel felvétele a minimum 60 négyzetméteres új lakás és a minimum 90 négyzetméteres új ház esetén lehetséges. (a hasznos alapterület minimum korlátai a 3 gyermekes CSOK esetében és a hitel esetében is egyaránt számítanak)

·    <